Program


Mátyás király korának zenéje - Mátyás 560/ 575

Mátyás király korának zenéje - Mátyás 560/ 575

Mátyás 560/ 575 - Mátyás király igazi reneszánsz, humanista uralkodóként nyitott volt más országok kultúrájának megismerésére és meghonosítására udvarában.

 több

A királyi udvarban a művészetek között a zene is kiemelkedő szerepet kapott a mindennapokban. Hunyadi Mátyás a kontinens legjobb hangszerjátékosait, komponistáit igyekezett szerződtetni palotájába. E kiváló uralkodót második feleségével, Beatrix királynéval kötött házassága – aki maga is a hárfa avatott játékosa volt – csak megerősítette ebben a törekvésében.

Ezekben az évtizedekben Európa a zenészeit a burgundi udvarból importálta. A zeneszerzők ezt a zenei stílust másolták és ötvözték saját országuk zenéjével. Az akkori Magyarország Beatrix királyné itáliai származásával szerencsés helyzetbe került. Egyszerre volt jelen a németalföldi, az itáliai és hazai impresszió. Ezeknek a hatásoknak szép együtt csengésével szólalnak meg Pietro Bono, Pierre Vidal, Johannes Stocken, Clemens non Papa és a kor más zeneszerző óriásainak művei a Custos Consort tolmácsolásában.

Közreműködők:

Custos Consort régizene együttes tagjai:
Király Nóra – középkori hárfa, ének
Szászvárosi Sándor – viola da gamba
Tokodi Gábor – lant, barokk gitár
Sipos Csaba – ütőhangszerek

Szervező: Gingo Arts