Jegyvásárlás

Program


Aktuális előadások


A Kékfestő

Kovács Miklós kékfestő mester, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja életmű-kiállítása

Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életmű-kiállítása, és a Kovács család napjainkig tartó 200 éves munkásságának bemutatása.

A kiállítás a 96 éves, Nemzet Művésze Kovács Miklós, Kossuth-díjjal kitüntetett tiszakécskei kékfestő mester munkásságát a kezdetektől napjainkig mutatja be a családi hagyományt megalapozó kecskeméti dádapától a legfiatalabb generációig. A Népművészet Mestere beleszületett a kékfestő mesterségbe, szüleitől sajátította el tudását. Felesége, Margitka több mint 60 éve alkotótársa a mesternek.  A kiállításban a technológia adta minden variánsa bemutatkozik, az indigóval és indanthrénnel festett portékák, kézzel, illetve perrotinnal mintázott alkotások, a negatív mintázás és a színes motívumok világa is elénk tárul. Az apáról fiúra szálló, évtizedek óta kihaló félben lévő mesterség folytatásáról lányaik, Gabriella és Mária, illetve az unokák gondoskodnak, a mai kor igényeinek megfelelő technológiával és esztétikummal készítik alkotásaikat.

A kékfestő mesterség a 18. század végétől meghonosodó festőmesterség egyik speciális ágát, a rezerv eljárású dúcnyomást és az indigóval, indathrénnel történő textilfestést jelenti.

A hagyományos kékfestő mesterség 2015-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, 2018-ban UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájára nyert felvételt. 2019-ben a Hungarikum Bizottság döntése értelmében bővült a Magyar Értéktár.

Bővebb információ: MMA Népművészeti Tagozat

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!